Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Khamis, 19 November 2009

Kejayaan Memerlukan Perancangan, Perancangan Memerlukan Pemikiran

Kata Allah "Fa'tabiru ya ulil absar"


Salah satu drpd 10 ciri2 individu muslim yg tlh digariskan oleh asy-syahid imam hassan al-bana ialah "pemikiran yg jauh ke depan"... Manakala ada suatu kata2 "Puak kebenaran yg tidak merancang akn dikalahkan oleh puak batil yg merancang".............................
Ketiga-tiga ayt ini menegaskan bhw pemikiran, perancangan dan persiapan itu amatlah penting bg org2 yg mahu berjaya.

Org yg ada perancangan dan persiapan tidak gentar dan tidak risau untuk melakukan tugasnya krn dia sudah tahu bagaimana dia harus lakukan, bayangan kejayaan pula sdg bermain2 dipemikirannya. Org yg tidak merancang dan tidak ada persiapan sentiasa risau dan takut untuk melakukan tugasnya krn dia tidak tahu apa yg harus dia lakukan, dan kekalahan pun terngiang2lah di pemikirannya.

Selalunya org yg merancang ialah org yg berfikiran jauh ke depan, selalunya org yg berfikiran jauh ke depan akn merancang dan melakukan persiapan dan inilah ciri2 org yg berjaya. Org berjaya bertindak mengikut akal pinjaman Allah... Org yg gagal dan ketinggalan ialah org yg bertindak berdasarkan perasaan dan kehendak nafsu.

Perasaan dan kehendak nafsu dapat dibendung dgn pemikiran yg jauh ke depan dan azam yg tinggi. Krn itulah org yg berfikiran matang dapat mengawal perasaan dan kehendak nafsu nya.
Malas, takut, malu, dan fikir payah itu sebahgian drpd nafsu. Berani, yakin, bermatlamat, dan berasa layak itu sebahgian drpd pemikiran.

1 ulasan:

sisfas berkata...

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah saw bersabda,
'Di antara (tanda) kebaikan keislaman seseorang adalah ia meninggalkan perkara yang tak berguna baginya'
[hadith hassan diriwayatkan oleh Tirmidzi dan yang lainnya]

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular