Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Rabu, 16 Disember 2009

Wasiat Buat Insan2 Yg Nak Berjihad

Firman Allah "Dan brg siapa yg berjihad pd jln Kami pasti Kami akn tunjukkan kpd mrk jalan2 Kami, dan sesungguhnya Allah itu bersama2 org yg melakukan kebaikan"

..Hisablah Dirimu..
  1. Adakah kita nak berjihad krn kita bersemangat? jika kita nak berjihad krn semangat, semata2 tunggulah masanya semangat kita pudar dan kita tidak mahu berjihad dah...
  2. Adakah kita berjihad krn kita ada ramai kawan yg nak berjihad? Jika ya, tunggulah masanya kita kehilangan kawan2 yg nak berjihad dan ketika itu kita tak mahu berjihad lagi..
  3. Adakah kita nak berjihad krn siapa yg berjihad akn mendapat kedudukan yg tinggi di sisi manusia? Jika ya, tunggulah masanya org akan mencaci dan memandang hina kpd org2 yg nak berjihad, ketika itu kita tidak mahu lg berjihad..
  4. Adakah kita nak berjihad krn ada org dok support kita? Jika ya, tunggulah masanya tiada siapa yg mahu support kita bahkan dok menjatuhkan kita dan kita pun tak berjihad dah..
  5. Adakah kita nak berjihad krn kita berada dlm suasana jihad? Jika ya, tungulah masanya suasana itu akn berubah dan kita juga akn berubah dan tidak teringin lg utk berjihad dah..
Berjihadlah krn Allah dan krn cintakan Islam! Nescaya Allah menolongmu.. InsyaAllah

Jihad ini yg sebenarnya mampu dilakukan oleh org benar2 beriman.. Jihad menjadi suatu alat utk menguji siapa yg benar2 mantap iman nya.. Dalam jihad terdapat pelbagai uijan.. Ujian dari apa yg kita benci dan ujian dari apa yg kita suka, contohnya seperti pujian.

Firman Alllah dlm surah muhammad "Dan Kami akn mengujimu sehingga Kami tahu siapa yg benar2 berjihad dan siapa yg benar2 sabar.."

Siapa yg ingin berjihad beerti ingin mencari kesusahan yg sementara d dunia. Tp, ganjarannya cukup besar.. "Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian". Balasan bg org2 yg berjihad ialah pahala yg besar, jika mrk berjihad sehingga syahid atau berjihad sehingga tiba ajal, balasan mrk ialah Syurga!

Jika kita takut kita tergolong drpd org2 yg gugur drpd jihad, maka kita perlu menguasai rukun bai'ah. Rukun bai'ah yg pertama ialah al-fahm. Org yg nak berjihad krn ada kefahaman, mengapa dia perlu berjihad, insyaAllah dia tidak akn gugur drpd perjuanagn, selama2 nya.. Jgn kita gantungkan diri kita kpd manusia atau suasana krn manusia dan suasana pasti berubah. Kita perlu bergantung kpd diri kita sendiri dan kpd Allah. Bg org2 nak berjihad krn enam perkara diatas, dia perlu tingkatkan kekuatan dirinya agar dia berupaya utk menempuhi ujian2 jihad.. Ada org yg d zmn sekolah nya dia betul2 alim warak syadid, namun setelah dia berhijrah ke universiti, tiba2 dia berubah... Suasana di universiti sama sekali tidak sama dgn suasana di sekolahnya.. Dia membawa perempuan bukan muhrim menaiki motor dlm universiti itu sambil disaksikan oleh kawan2 nya yg berlajar di sekolah yg sama dgn nya.. Kwn2 nya heran, dulu adia lim bukan main, tp la ni dah jd apa dah... Jika kita jd baik krn suasana, kita pasti jd jahat krn suasana.. Tp jika kita jd baik krn kita faham kenapa kita perlu jd baik, dan kita juga ikhlas jd baik, insyaAllah.. kita mampu terus istiqamah. Ketika itu, barulah kita jd hamba Allah, klu tidak hamba suasana..

Dalam usaha kita utk mencapai Mardhotillah, kita akn jatuh beribu-ribu kali. Kita perlu bangkit setiap kali jatuh.. Bangkitlah dgn mendampingi para ulama dan meminta tunjuk ajar drpd mrk. Atau dgn melakukan apa2 shj yg kita fikir sesuai dgn kita. Doa itu senjata bg org yg beriman. Mohonlah kpd Allah dan mengadulah kpd Dia tntg kelemahan diri kita pabila berdepan dgn ujian2 Nya. Doalah kpd Nya agar kita mampu istiqamah. Tp, mcm mana doa kita nak maqbul sdg kan kita berdoa dlm kelalaian? Jagalah diri sekuat mungkin! Jgn biarkan kita jatuh, krn sekali jatuh, payah nak bangkit semula. Contohnya, kita sdg memanjat bukit yg tinggi, tengah2 panjat tiba2 jatuh, bila jatuh kita terpaksa memulakan semula pendakian kita.. Jgn terpengaruh dgn suasana yg buruk.

Firman Allah "Janganlah kamu ikuti sesuatu yg kamu tiada pengetahuan tentangnya"

Jgn menyesal sesudah memilih jalan ini krn walaupun byk kesusahan, tp inilah jalan para Anbiya, Shiddiqin, Syuhada dan Sholihin. Sepertimana kita berdoa "Ihdinash shirothol mustaqim, shirothol lazina an'amta 'alaihim (Anbiya, Shiddiqin, Syuhada, Sholihin)"......... maksudnya "Tunjukkanlah kami jalan yg lurus, iaitu jalan yg Engkau beri ni'mat kpd mrk (Jalan Para Nabi2, Org2 Yg benar2 mantap iman, Org2 yg mati syahid, Org2 yg Sholeh)"

Jika kita terpilih utk berada di jalan ini, kita perlu rasa terharu dan bangga krn apa yg kita nanti2kan sudah pun dapat. Ada org yg menangis ketika dia terpilih menjadi salah seorg drpd org2 yg berjihad, org lain hairan kpd nya apabila melihat dia menangis, ada yg ingat dia ni takut utk berjihad. Namun.. Dia menangis krn terharu.. Dia ingin berjihad dan Allah sudah pun membuka jalan kpd nya.. Jalan sudah pun Allah tunjukkan kpd nya, cuma adakah dia akn terus istiqamah dlm perjalanan nya di jalan itu????? Samalah kita perhati dan lihat.. :-)

Rukun bai'ah ialah seperti yg digariskan oleh Imam Hassan Al-Bana>> Faham, Ikhlas, Baramal, Berjihad, Berkorban, Taat, Tetap (tsabat) , Tegas, Ukhwah, Siqqah (kepercayaan mad'u tntg KEIKHLASAN daie)

Org yg belum faham mengapa dia patut berjihad, sudah pasti tidak ikhlas berjihad. Oleh itu, kefahaman itu amatlah penting bg seseorg mujahid. Slps dia faham barulah timbul keihklasan dlm dirinya. Stlh timbul keikhlasan, barulah dia beramal, dia beramal dgn sungguh2 (Jihad), dalam beramal dgn sungguh2 itu dia sanggup korban apa2 shj asalkan berjaya (Tadhhiah). Begitulah seterusnya dan seterusnya..

Apa gunanya kita berjihad utk mendapatkan kemuliaan krn jihad kita menjadi sia2., tidak dpt pahala.. Bahkan Allah tidak menolong kita pun dlm berjihad.. Sebagai contoh, ada seorg daie yg rajin berdakwah namun niat di hatinya adalah supaya org menghormatinya, akhirnya segala dakwahnya tidak terlekat pun di hati mad'u2 nya.. Bg siapa yg ingin berjihad, teruskan dan lakukanlah yg terbaik utk mencapai cita2 mulia anda itu. Jgn biarkan manusia dan suasana menjadi penyebab anda tidak teringin lg berjihad suatu hari nanti...

Ketika kau sdg berjihad... Usah kau harapkan sebarang pujian dan kata2 penghargaan dari sesiapa pun melainkan dari Allah dan Nabi yg tlh termaktub dlm Quran dan Hadis. Jgn kau harap siapa pun melihat segala kerja2 dan pengorbanan kau lakukan melainkan malaikat2. Jgn kau harap apa2 balasan pun di atas segala kesusahan2 yg kau tempuhi melainkan balasan mati syahid dan pahala. Jadilah Pejuang Agama Allah, bkn pejuang kepentingan diri. Segala yg ana tulis ini yg sebenarnya bkn utk mengkritik mana2 insan pun, tp disebabkan rasa tanggungjawab utk melihat insan2 ini berjaya mencapai apa yg mrk nak itu. La tansa ni fi du'aikum :-)

1 ulasan:

Muaz Faris berkata...

blog kena smartkan lagi.. nampak sangat serabutnya. cuba contohi blog-blog lain yang sedap mata memandang.

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular