Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Jumaat, 25 Jun 2010

Adakah Ada Perbezaan Antara Kerja Dunia Dan Kerja Akhirat??

(Dr. Abdul Aziz merupakan seorang pemimpin yg memperjuangkan islam)

Allah kata "Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada AKU"

Bermakna, kita perlu pastikan seluruh hidup kita ialah ibadah. Bermula dari bangun tidur, pergi ke bilik air, solat, sarapan, pergi kerja, daan sehinggalah ke wktu kita nak tidur semula. Jangan faham bahawa ibadah hanyalah solat, zikir, baca quran dan amalan ritual lainnya. Bahkan ibadah ini lebih dari semua itu.

Ibadah bermaksud setiap perbuatan baik yg kita lakukan dengan niat kerana ALLAH, atau kerana nakkan balasan baik dari ALLAH di AKHIRAT, atau kerana nak menyelamatkan diri daripada azab ALLaH di AKHIRaT.

Bermakna, tidur boleh kita jadikan ibadah, main bola boleh kita jadikan ibadah, makan kita boleh adikan ibadah, menuntut ilmu fardu kifayah juga kita boleh jadikan ibadah, menunaikan amanah sebagai pemimpin juga kita boleh jadikan ibadah, berjual beli juga boleh dijadikan ibdah, dan apa2 sahaja perbuatan yg baik boleh kita jadikan ibadah asalkan kita buat senua itu dengan niat seperti yg disebut tadi.

(harun yahya merupakan seorang saintis islam)

Islam itu menyeluruh. Islam tidak terbatas kpd amalan ritual, tidak terbatas hanya di masjid, tidak terbatas hanya di sekolah yg ada suasana agama. Tapi islam itu menyeluruh merangkumi aspek ketenteraan, pemerintahan, hukum jenayah, ekonomi, teeknologi, sukan, kesenian dan pelbagai aspek lagi. Islam juga bukan hanya di sesetengah tempat bahkan pada setiap tempat bahkan hingga ke dalam tandas, apatah lagi di pasaraya, jalan raya, dalam alam maya, pejabat, tempat kerja, sekolah, rumah dan semua tempat yg ada.

Salah jika difahami Islam hanyalah amalan ritual

Tiada dua jalan seperti yg diperkatakan orang yg telah diracuni pemikiran sekular, bahawa kita perlu pilih nak jalan dunia atau jalan akhirat, kita perlu pilih samada nak buat kerja2 dunia atau nak buat kerja2 akhirat.

Dalam hidup, kita akan hidup di dunia, kemudian diakhirat. Bermakna kalau nak akhirat mesti kena lalui dunia dulu. Sama shj kerja dunia dengan akhirat. yg menjadi beza adakah kerja yg kita lakukan itu kerja dunia atau kerja akhirat bukanlah pada zahir atau pada nama kerja itu. Contoh, jika kita bertugas sbg seorang ustaz, kita buat kerja dunia, tapi kalau kita bertugas sbg engineer, kita buat kerja dunia. Ini salah.

Yg menjadi beza antara kedua-duanya ialah adakah kerja itu kita akan menyebabkan kita dapat ganjarannya di akhirat atau kerja itu kita hanya akan dapat manfaatnya di dunia semata-mata. Iaitu, yg menjadikan kerja itu beza ialah pada niat kita. Jika kita menjadi engineer contohnya dgn niat nakkan gaji semata-mata,atau kerana nakkan jawatan dan nama semat-mata mk kita buat kerja dunia. Tetapi andai kita jadi engineer itu krn ALLAH atau kerana nak tinggikan imej Islam krn nakkan pahala ALLAH, atau jadi engineer sebab nak bantu org islam krn nakkan pahala ALLah, atau yg seumpama dangan nya (kerana ALLAH) bermakna kita buat kerja akhirat.

Kerja akhirat ialah kerja yg kita buat di DUNIA dan kita akan dapat manfaatnya di AKHIRAT. Kerja dunia ialah kerja yg kita buat kerja itu di DUNIA dan kita dapat manfaatnya di DUNIA sahaja, tak dapat dah di akhirat. Kunci untuk tukar apa sahaja kerja dunia menjadi kerja akhirat ialah dengan menukar niat.Tiada ulasan:

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular