Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Rabu, 16 Jun 2010

Apakah Erti Jihad? Ayuh Menempah Susah..

Jihad Dari Segi Bahasa>>

Perkataan jihad جهاد adalah terbitan drpd perkataan al-juhdu الجهد yg terdiri drpd himpunan maksud al-Thoqoh الطاقة , Yadhum يضم dan al-masyaqqah المشقة

Al-Juhdu bermaksud BEKERJA KERAS LAGI SUNGGUH2. Al-Thoqoh bermaksud SEGALA KEUPAYAAN. Yadhum bermaksud MENGHIMPUNKAN. Al-Masyaqqah bermaksud MENGALAMI KESULITAN & KESUKARAN. Justeru Istilah Jihad Bermaksud BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH DGN MENGHIMPUNKAN SEGALA KEUPAYAAN YG TERMAMPU UNTUK MELAKUKAN SESUATU SEHINGGA MENGALAMI KESULITAN DALAM USAHA TERSEBUT.

Istilah Jihad dan maksudnya adalah sesuatu yg istimewa lagi khusus dalam Islam. Kata Dzafir Al-Qosimi:

Tidak diragukan lagi, sesungguhnya perkataan jihad adalah perkataan yg khusus digunakan setelah kedatangan Islam dan belum pernah dikenal pada masa jahiliyah. Perkataan Jihad tidak pernah terdapat dalam syair2 jahiliyah baik yg lampau mahupun yg baru, baik semakna mahupun yg menyerupai.

Dengan demikian, tidak diragukan lagi bhw perkataan jihad adalah perkataan yg berhubung dgn urusan agama , datang bersamaan dengan datangnya Islam, sebagaimana perkataan solat, zakat dan lain2nya yg tidak pernah wujud pada masa jahiliyah. Jadi ia hanya dikhusus untuk peristilahan di dalam Islam dgn makna yg khusus pula, tidak sama dgn makna kalimat yg lainnya.


Jihad Dari Segi Syariat>>

Apabila kalimah jihad disebut secara mutlak lg bersendirian dalam Quran, maka maknanya ialah MEMERANGI ORG KAFIR DEMI MENINGGIKAN KALIMAH ALLAH DAN MENAHAN DARIPADA SERANGAN MUSUH DENGAN JIWA, HARTA DAN LISAN.

Inilah definisi menurut Wahbah Al-Zuhaili:

Definisi jihad dari segi syariat yg paling tepat ialah>> Mencurahkan segala tenaga dan keupayaan dalam memerangi orang2 kafir dan menahan serangan mereka dengan jiwa, harta, dan lisan.

Pendapat Ibn Hajar Al-Asqalani Rahimahullah:

Jihad dari segi syariat ialah>> Mencurahkan segala kesungguhan dalam memerangi orang2 kafir ........ dan berjihad itu dilakukan dengan tangan, harta, lisan, dan hati.

Masa Depan Milik Islam! Islam Pasti Menang!Ya ALLAH..

InsyaALLAH Tidak Akan Berhenti Usaha Kami Ini
Sehingga Engkau Menentukan Kpd Kami Salah Satu Drpd 2 Kebaikan
Samada Menang Atau Syahid
Kami Tidak Akan Menyerah Kalah

Tiada ulasan:

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular