Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Khamis, 10 Jun 2010

Gambar2 Yg Menunjukkan Keadaan Diatas Kapal Viva Palestin Yg Diserang

Inilah Gambar2 Yg Menunjukkan Keadaan Kapal Konvoi Keamanan Yg Diserang Dalam Perjalanan Ke Gaza.
Jihad Dari Segi Bahasa>>

Perkataan jihad جهاد adalah terbitan drpd perkataan al-juhdu الجهد yg terdiri drpd himpunan maksud al-Thoqoh الطاقة , Yadhum يضم dan al-masyaqqah المشقة

Al-Juhdu bermaksud BEKERJA KERAS LAGI SUNGGUH2. Al-Thoqoh bermaksud SEGALA KEUPAYAAN. Yadhum bermaksud MENGHIMPUNKAN. Al-Masyaqqah bermaksud MENGALAMI KESULITAN & KESUKARAN. Justeru Istilah Jihad Bermaksud BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH DGN MENGHIMPUNKAN SEGALA KEUPAYAAN YG TERMAMPU UNTUK MELAKUKAN SESUATU SEHINGGA MENGALAMI KESULITAN DALAM USAHA TERSEBUT.

Istilah Jihad dan maksudnya adalah sesuatu yg istimewa lagi khusus dalam Islam. Kata Dzafir Al-Qosimi:

Tidak diragukan lagi, sesungguhnya perkataan jihad adalah perkataan yg khusus digunakan setelah kedatangan Islam dan belum pernah dikenal pada masa jahiliyah. Perkataan Jihad tidak pernah terdapat dalam syair2 jahiliyah baik yg lampau mahupun yg baru, baik semakna mahupun yg menyerupai.

Dengan demikian, tidak diragukan lagi bhw perkataan jihad adalah perkataan yg berhubung dgn urusan agama , datang bersamaan dengan datangnya Islam, sebagaimana perkataan solat, zakat dan lain2nya yg tidak pernah wujud pada masa jahiliyah. Jadi ia hanya dikhusus untuk peristilahan di dalam Islam dgn makna yg khusus pula, tidak sama dgn makna kalimat yg lainnya.


Jihad Dari Segi Syariat>>

Apabila kalimah jihad disebut secara mutlak lg bersendirian dalam Quran, maka maknanya ialah MEMERANGI ORG KAFIR DEMI MENINGGIKAN KALIMAH ALLAH DAN MENAHAN DARIPADA SERANGAN MUSUH DENGAN JIWA, HARTA DAN LISAN.

Inilah definisi menurut Wahbah Al-Zuhaili:

Definisi jihad dari segi syariat yg paling tepat ialah>> Mencurahkan segala tenaga dan keupayaan dalam memerangi orang2 kafir dan menahan serangan mereka dengan jiwa, harta, dan lisan.

Pendapat Ibn Hajar Al-Asqalani Rahimahullah:

Jihad dari segi syariat ialah>> Mencurahkan segala kesungguhan dalam memerangi orang2 kafir ........ dan berjihad itu dilakukan dengan tangan, harta, lisan, dan hati.


SEKARANG!!!!
Apabila jihad ditinggalkan oleh umat Islam, maka menjadilah umat Islam sebagai umat yg paling hina di muka bumi ini. Musuh2 Islam bebas menyerang mana2 negara Islam yg mereka suka, dan bebas membunuh dan memperkosa umat Islam. Sehingga akhirnya umat Islam disih dan dihina. Dulunya umat Islam menguasai 3/4 dunia, namun sekarang1/4 pun sudah tiada.

Al-Maraghi berkata:

Kesimpulannya, orang2 musyrik sentiasa mengintip kelemahan orang2 mukmin, mereka itu jumlahnya banyak disana sini dan ditakuti keburukan tindakan mereka. Jika orang2 mukmin meninggalkan persiapan berjihad untuk memerangi orang kafir krn kesibukan membanyakkan harta benda, maka menjadilah mereka binasa disebabkan perbuatan mrk sendiri.


Kata Imam Hassan Al-Bana:
Allah telah mewajibkan jihad secara tegas kepada setiap muslim. Tidak ada alasan bagi orang Islam untuk meninggalkan kewajiban ini. Tidak ada alasan bagi orang Islam untuk meninggalkan kewajipan ini. Islam mendorong umatnya untuk berjihad dan melipatgandakan pahala orang-orang yang berpartisipasi di dalamnya, apalagi yang mati syahid. Islam menggalakkan umatnya untuk berjihad dan melipatgandakan pahala orang-orang yang menyertai di dalamnya, apalagi yang mati syahid. Tidak ada yang menandingi dalam besarnya pahala, kecuali orang-orang yang mengikuti jejak mereka di medan jihad. Tidak ada yang menandingi dalam besarnya pahala, kecuali orang-orang yang mengikuti jejak langkah mereka di medan jihad. Allah mengaruniakan mereka berbagai kelebihan ruhiyah dan amaliyah, baik di dunia maupun di akhirat, yang tidak diberikan kepada selain mereka . Allah mengurniakan mereka berbagai kelebihan ruhiyah dan amaliyah, baik di dunia mahupun di akhirat, yang tidak diberikan kepada selain mereka. Allah menjadikan darah mereka yang suci sebagai harga bagi kemenangan dunia serta lambang kemuliaan bagi keuntungan dan kejayaan di hari akhirat. Allah menjadikan darah mereka yang suci sebagai harga bagi kemenangan dunia serta lambang kemuliaan bagi keuntungan dan kejayaan pada hari akhirat kelak.

Allah mengancam orang-orang yang tidak turut dalam jihad dengan ancaman siksa yang sangat pedih. Allah menjanjikan orang-orang yang tidak turut dalam jihad dengan ancaman azab yang amat pedih. Allah menghinakan mereka dengan berbagai gelar dan sebutan yang buruk, menganggap mereka pengecut, pemalas, lemah, dan tertinggal di belakang. Allah akan menghina mereka dengan pelbagai gelaran dan sebutan yang buruk, menganggap mereka pengecut, pemalas, lemah, dan tertinggal di belakang. Allah menjanjikan untuk mereka kehinaan di dunia. Allah menjanjikan bagi mereka kehinaan di dunia. Kehinaan yang tidak dapat di hapuskan kecuali dengan berangkat ke medan jihad. Kehinaan yang tidak dapat di hapuskan kecuali dengan berangkat ke medan jihad. Sedangkan di akhirat, Allah menyiapkan untuk mereka siksa yang pedih. Sedangkan di akhirat, Allah menyediakan untuk mereka azab yang pedih. Mereka tidak dapat melepaskan diri dari siksa itu meskipun menebusnya dengan emas sebesar gunung Uhud. Mereka tidak dapat melepaskan diri dari azab itu walaupun menebusnya dengan emas sebesar gunung Uhud. Islam menganggap duduk-duduk, tidak mengikuti jihad, dan lari meninggalkan medan perang sebagai salah satu dosa besar, bahkan termasuk salah satu di antara tujuh hal yang membinasakan amal. Islam menganggap duduk-duduk, tidak mengikuti jihad, dan lari meninggalkan medan perang sebagai salah satu dosa besar, bahkan termasuk salah satu di antara tujuh perkara yang membinasakan amal.

Tiada ulasan:

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular