Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Rabu, 9 Jun 2010

Mengapa Mereka Memperjuangkan Jihad Dikala Manusia Menyisihkan Jihad?


Ustaz Hafiz Firdaus Abdullah telah menulis sebuah buku bertajuk "Apakah Jihad Di Jalan ALLAH". Saya amat tertarik dan kagum dgn usaha beliau ini. Beliau telah menulis dalam bukunya, mengapa beliau berusaha untuk mengeluarkan buku tentang jihad>>

PERTAMA: Amalan jihad di jalan ALLAH pada asalnya merupakan salah satu drpd tuntutan syariat Islam. Ia menjadi pegangan generasi umat Islam seluruhnya daripada zaman Nabi sehingga ke zaman kemuncak kegemilangan islam. Setelah itu, jihad semakin MENGHILANG sehinggalah ke hari ni dimana ia hilang terus drpd pengetahuan umat Islam. Di dalam kelas2 pengajian sekolah mahupun universiti, buku2 teks, ceramah di masjid, dewan atau radio, subjek jihad tidak dibahaskan langsung. JIKA ADA SEKALIPUN, IA ADALAH PERBAHASAN YG BERTUJUAN UNTUK MELENCONGKANNYA DRPD MAKSUD YG ASAL!

Padahal subjek jihad mewakili sebahgian besar drpd ayat2 al-quran yg suci serta hadis2 Nabi yg mulia. Bahkan dalam Quran, terdapat beberapa surah khusus yg membahas subjek jihad seperti surah taubah dan anfal. PENGKHUSUSAN SEPERTI INI TIDAK BERLAKU KE ATAS LAIN2 AMALAN ATAU SUBJEK DI DLM SYARIAT ISLAM. Manakala, dalam kitab2 hadis pula, para ulama yg menyusunnya tlh mengkhususkan bab yg khas tentang subjek jihad dimana dihimpun dalamnya hadis2 berkait dgn subjek jihad.Oleh itu, perlu dikembalikan perhatian umat Islam kpd ilmu pengetahuan yg berkaitan dgn subjek jihad krn IA TERMASUK SALAH SATU DRPD KEWAJIPAN SYARIAT ISLAM.

KEDUA: Jihad bukan sekadar satu kewajipan drpd syariat2 Islam. Ia memiliki kedudukan yg lebih tinggi drpd itu, yakni IA ADALAH KEWAJIPAN YG MEMELIHARA KEWAJIPAN2 SYARIAT ISLAM YG LAIN. Jihad bertindak sbg perisai yg melindungi syariat Islam. Apabila perisai ini berdiri tegak, syariat Islam akan terpelihara manakala apabila perisai ini lemah atau runtuh, syariat Islam akan jatuh dan musnah!


KETIGA: Jika dianalisa nasib yg menimpa negara2 Islam yg diserang musuh Islam seperti di Palestin, Iraq, Afghanistan,kita tidak boleh menolak kemungkinan besar Malaysia juga akan menerima nasib yang sama.
Kuasa2 besar seperi Amerika, Britian, Australia bebas menyerang dan menakluki mana2 negara Islam tanpa mendapat apa2 sekatan drpd PBB. Berbeza pula dgn negara2 Islam yg telah mengikat perjanjian taa setia dgn PBB. SELAGI MANA NEGARA2 ISLAM MEMBERI TAAT SETIA KPD PBB, SELAGI ITULAH NEGARA2 ISLAM AKAN TERDEDAH KPD SERANGAN KUASA BESAR TANPA MEREKA MAMPU MEMBANTU ANTARA SATU SAMA LAIN.
Para pemimpin dan Umat Islamseluruhnya perlu sedar bhw tanggungjwb memelihara keselamatan negara dan lain2 negara Islam berada diatas bahu mereka dan buka diatas ahu org kafir. Salah satu cara memberi kesedaran ini ialah menyampaikan ilmu tentang jihad!


KEEMPAT: Bagi menangani salah faham yg berlaku di kalangan umat Islam yg menganggap jihad adalah 1 amalan yg hanya menjadi pengangan para pelampau yg berlabelkan Islam. Fahaman ini disebarkan secara meluas oleh media2 yg dipimpin oleh kuasa2 barat demi menjauhkan subjek jihad drpd umat Islam. Objektih mereka mudah: apabila umat Islam meninggalkan jihad n\maka adalah mudah untuk mereka menguasai negara tersebut dan merampas harta kekayaannya. Sehingga kini kelihatan kuasa2 barat, melalui pengaruh media yg mereka terahui, telah mencapai kejayaan yg baik krn majoriti umat islam telah menghambakan diri mereka kpd media baratsehingga apa shj yg mereka sampaikan dibenarkan tanpa kaji selidik.

Padahal ALLAH berfirman : "Wahai org2 yg beriman, jika datang kpd mu seorang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah kebenarannya...." (al-hujurat:6)


KELIMA: Bagi menyampaikan dan berkongsi ilmu kpd segelintir umat Islam yg telah sedar akan kepentingan jihad tapi menghadapi kesukaran dalam mencari rujukan tentang subjek ini. Semoga dgn terhasilnya buku ini, mereka dapat melaksanakan amalan jihad dgn lebih sempurna dan berjaya sama menang atau syahid.


KEENAM:
Bagi menyempurnakan seruan "Kembali kepada manhaj generasi salafus soleh" yg didakwah dan dipegang oleh generasi umat islam Malaysia kini. Seruan ini kelihatan hanya ditumpukan kpd penjernihan sumber ilmu agama(kembali kpd dalil al-quran dan sunnah yg sahih dlm setiap perkara agama). Penumpuan juga diberikan kpd membasmi pencemaran tauhid, kerosakan bid'ah, khurafat,dan sbg nya.

Namun kelihatan salah satu perkara yg menjadi teras pegangan generasi salafus soleh tlh diabaikan drpd seruan ini, iaitu kembali menghidupkan amalan jihad di jalan ALLAH. TIDAKLAH WUJUD SATU PERKARA YG LEBIH JELAS YG MEMBENTUK IDENTITI GENERASI SALAFUS SOLEH MELAINKAN MEREKA SEMUA BERPEGANG TEGUH KPPD URUSAN JIHAD DI JALAN ALLAH. Justeru, adalah menjadi kecacatan yg besar jika urusan jihad disisihkan drpd silibus dakwah dan pegangan manhaj salafus soleh masa kini


Semoga kita juga terlibat dalam usaha memperjuangkan jihad. Jika tidak mampu menundukkan nafsu menerima perintah jihad drpd ALLAH, maka diam cukuplah. Jangan sampai kita menghalang manusia drpd kesedaran tentang kepentingan jihad. Anda jangan ingat di dunia ini tidak ada orang yg cuba menghalang manusia dari jalan ALLAH. Hal ini berpunca kerana kejahilan. Kadang2 tidak jahil, tetapi kerana ada penyakit cinta dunia dan takutkan jihad, maka sejuta alasan cuba direka-reka, pelbagai aksi dilakonkan, pelabagai kepura-puraan cuba dijadikan benteng untuk mengelakkan diri drpd jihad. Punca yang lain ialah kerana tidak menjadi hamba ALLAH, ada seorang yg banyak ilmu, tapi dia tidak jadi hamba ALLAH, bahkan hamba kepada perasaan cinta jawatan sehingga mementingkan jawatan melebihi drpd ALLAH. Sanggup menimbulkan huru-hara demi mendapatkan jawatan. Sanggup memusuhi siapa sahaja yg dia rasa terancam takut2 jawatannya dirampas.

Namun, saya yakin, oarang2 yang menziarahi blog ini bukanlah orang2 yang takutkan jihad. Bahkan orang yg cintakan jihad dan rindukan syahid. InsyaALLAH kita menjadi hamba ALLAH yg menyanjung tinggi semua titah perintah ALLAH termasuklah perintah berperang meskipun dibenci nafsu kita.

4 ulasan:

Pacifist berkata...

Sampai bila pemimpin dunia Islam mahu berdialog dan berjabat tangan dengan zionis laknatullah? Sampai bila kita harus melihat umat Islam disembelih? Sampai bila jihad ilmu, ekonomi, hawa nafsu akan berakhir dan ditukar dengan jihad Al-Qital pula? Disaat tentera Zionis membantai umat Islam, kita masih berjihad hawa nafsu? Ketahuilah selagi kita masih bernyawa,selagi itulah jihad hawa nafsu tidak akan berakhir, sedangkan jihad Al-Qital hanya pada waktu-waktu tertentu. Para sahabat(Rasulullah) berjihad hawa nafsu setelah kembali dari medan perang, sedangkan kita menolak untuk berjihad dengan pelbagai alasan. Kenapa kita tidak berjihad dengan semua jihad yang ada, dan mengikut kesesuaian waktu dan masa? Kenapa kita mengambil tanggungjawab lain untuk mengelak tanggungjawab yang lain? Sedangkan tanggungjawab itu perlu dipenuhi secara berturutan? Kenapa takut dengan kalimah JIHAD? Saya bukan mengejar mati, tetapi lihatlah apa yang berlaku di Palestin dan tanggungjawab kita, dan jika kita masih di takuk lama. Maka, saksikanlah drama air mata ini hingga ke anak cucu kita. Katakan pada mereka, itu sudah nasib mereka(Palestin) dan tiada apa yg mampu dibuat oleh kita.

Ya Allah bukakanlah pintu hati-hati kami.

Pacifist berkata...

memang semua telah diceritakan dan diberitakan dlm al-Quran dan Hadith.seumpama kita sudah diberikan skrip ttg perkara dahulu,sekarang dan akan datang.cuma apa yg Allah lihat ialah usaha kita menjalankan kewajipan yg telah ditetapkan.walaupun kita kalah dlm peperangan sekarang,ia ttp harus dilakukan,kerana kita tidak tahu bila zaman yg dijanjikan itu.kerana jika kita duduk diam shj,tentulah hasilnya juga berbeza.sekurangnya t/jawab kita sbg umat hari ini sudah dijalankan,selebihnya serah pdNya utk menilai apa yg kita lakukan masa kita hidup

al-khattab93 berkata...

MasyaALLAH! Pandangan yg sungguh bernas! Saya setuju Benar..

Terkenang pula saya pada kata2 Saidina Umar Al-Khattab setelah beliau berjaya menawan BAITUL MAQDIS,: "Kitalah satu qaum yg tlh dimuliakan ALLAH dgn ISLAM, maka siapa yg mencari jalan lain selain Islam, maka ALLAH akn menghinakan dia"

Inilah dia formula utk mendapatkan semula Baitul Maqdis seperti yg diberi tahu oleh Umar Al-Khattab sejak dulu lagi..

Jika umat Islam skrg sungguh berpegang teguh dgn ajaran Islam seperti zaman dahulu, pasti mereka dapat menguasai 3/4 dunia seperti dulu juga. Tapi, semenjak khilafah Islam ditumbangkan, kita hilang jiwa Islam. Jiwa kita tlh ditukar mnejadi jiwa sekular. Kita seolah menyembah2 hiburan sepertimana org yahudi menyembah hiburan.. Sepatutnya kita hanya menyembah ALLAH (maaf jika kasar bhs) Tapi, Islam kita hanya pada nama shj.

Wlupun orang kafir tidak mengkafirkan kita, namun mrk tlh mengkafirkan jiwa dan pemikiran kita. Jelasnya, skrg kita ttp solat dan berpuasa, dan hanya itu shj ajaran Islam yg kita ikut..

Sepatutnya kita perlu ikut semua ajaran Islam. Termasuklah jihad, hudud, siasah. Namuun, skrg, Islam tlh pun diletak hanya d Masjid shj. Di luar masajid tiada lg Islam. Bila keluar dari masjid, kita seolah2 membebaskan diri kita drpd Islam.. Kita bebas membuka aurat, dan tidak mengikut peraturan2 yg dibuat ALLAH. (maaf jika kasar bhs yg digunakan)

SEANDAINYA ISLAM BENAR KITA AMALKAN, SEANDAINYA JIWA KITA IALAH JIWA ISLAM, SEANDAINYA KITA BENAR2 MENJADI HAMBA ALLAH, SEANDAINYA KITA HANYA TUNDUK DAN PATUH KPD SEMUA PERINTAH2 ALLAH, SEANDAINYA KITA CINTAKAN CARA HIDUP ISLAM...

NESCAYA TUNGGULAH MASANYA ZAMAN KEBANGKITAN ISLAM!! ALLAHUAKBAR!! AL-JIHADU FI SABILILLAH!!!!!!!!

al-khattab93 berkata...

PULANGLAH PADA ISLAM.. PULANGLAH PADA ISLAM.. PULANGLAH PADA ISLAM..

"Kitalah satu qaum yg tlh dimuliakan ALLAH dgn ISLAM, maka siapa yg mencari jalan lain selain Islam, maka ALLAH akn menghinakan dia"

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular