Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Khamis, 28 April 2011

Untuk Saudara Yang Ingin Berjihad

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..


Saudaraku,
hargailah semangat jihadmu itu, kerana itulah yang akan menjadi pendorongmu untuk menjejaki jalan Para Nabi dan syuhada. Cara menghargai semangat jihad ialah menjauhkan diri daripada perkara2 yang melalaikan kerana ia dapat menghilangkan semangat jihad. Sesungguhnya, Para Nabi dan orang-orang yang mati syahid itu tidak mengabaikan pedang (jihad fi sabilillah). Saya dapati, tiada seorang pun dalam dunia ini yang dijamin syurga, sekalipun dia itu seorang wali, ulama, abid yang masyhur, berserban besar, mempunyai pengikut dan anak murid yang ramai.. banyak kisah-kisah tentang wali dan ulama yang masyhur dan dihormati seluruh penduduk bumi, tapi tempatnya di akhirat kelak ialah neraka. Namun, orang yang mati syahid, dijamin syurga asalkan dia menunaikan semua hutangnya, dan berjihad dengan niat ikhlas yakni tujuan utamanya ialah untuk menegakkan kalimah ALLAH, bukan kerana dunia. Sekiranya cukup 2 syarat ini, maka wajiblah syurga bagi orang yang mati syahid itu.

Saudaraku,
Saya dapati tiada amalan yang paling istimewa dalam Islam yang dapat menandingi amalan jihad fi sabilillah. Jihadlah amalan paling terbaik dan paling diredhoi ALLAH. Banyak dalil2 mengenai perintah jihad dan kelebihannya, tidak ada amalan lain selain jihad yang mempunyai kelebihan sebegini.

Saudaraku,
Saya dapati, tiada kematian yang lebih baik melainkan mati ketika berjihad yakni mati syahid. Orang yang mati syahid itu diberikan pelbagai keistimewaan di dunia dan akhirat. Para Penghuni syurga tidak dapat keistimewaan seperti keistimewaan yang diberikan kepada orang2 yg mati syahid.

Saudaraku,
Saya dapati, ALLAH dan Rasul mencela orang2 yang tidak berasa ingin berperang, apatah lagi orang yang enggan berperang ketika seruan jihad telah sampai. Terlalu banyak dalil2 yang mencela orang yang mengabaikan jihad.

Saudaraku,
Saya dapati, orang yang berjihad di medan perang ini hanyalah orang yang sedikit, terlalul ramai orang yang lalai dan mabuk dalam cinta dunia takut mati. Ini menguatkan lagi keyakinan kita bahawa jihadlah jalan ke syurga kerana itulah sedikit sekali orang yang menelusurinya.


Wahai para Nabi! Berilah perangsang/ semangat jihad/ dorongan kepada orang-orang beriman untuk berperang! Jika ada dua puluh orang yang sabar di antara kamu, nescaya mereka dapat mengalahkan dua ratus orang musuh. Dan jika ada seratus orang (yang sabar) di antara kamu, nescaya mereka dapat mengalahkan seribu orang kafir, kerana orang2 kafir itu adalah kaum yang tidak mengerti (Surah Al-Anfal: 65)

SAUDARAKU,
Kita takkan dapat berjihad selagi kita masih bergelumang dengan orang-orang yang lalai dan leka dengan dunia. Jika kita bergelumang dengan mereka, kita akan lalai dan hilang tumpuan kepada jihad dan persiapan jihad. Oleh itu, biarlah hanya jasad kita yang berada sekitar manusia yang lalai dari jihad, namun hati kita teguh dengan semangat jihad yang tak berkurangan. Meskipun semangat jihad ini bergantung kepada iman, jika iman meningkat, semangat jihad meningkat, begitu juga sebaliknya.

Kita takkan mampu berjihad secara seorang diri, melainkan bagi orang yang benar-benar mantap. Oleh itu, kita perlu 1)bersatu beramai-ramai. 2)membina kekuatan bersama(tarbiah), dan 3)bergerak bersama, insyaALLAH kita sampai ke bumi jihad.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum saudara ku. .insya allah. .kita akan bersama2. Bagaimana cara kita berhubung untuk mengeratkan..silaturahimm. . Harap dibalas. .assAssalammualaikum.

Tanpa Nama berkata...

#assalammualaikum#

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular