Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Isnin, 2 Mei 2011

Kisah Hidup Dr Abdullah Azzam

Asy-Syahid Dr Abdullah Azzam, Melaungkan Seruan JihadDI saat kalimah jihad sudah menjadi kalimah yang terlalu asing dari pendengaran dan pengetahuan umat Islam, dan umat Islam diserang di merata tempat sedangkan mereka tidak mampu berbuat apa-apa. Maka di saat itulah muncul seorang ulama yang menghabiskan nyawanya untuk menghidupkan semula syariat jihad fi sabilillah pada abad ini demi menjaga jutaan nyawa dan kehurmatan umat Islam yang diserang oleh musuh-musuh Islam. Jihad merupakan sunnah Nabi, bahkan hukumnya ialah fardhu, bahkan sangat penting dalam memelihara kesucian agama sehingga terdapat dua surah yang khusus dibahaskan mengenai jihad iaitu surah alanfal dan attaubah, namun malangnya pada zaman ini syariat ini semakin menghilang bahkan diselewengkan pula makna jihad itu, akhirnya umat Islam mengabaikan perintah jihad dan redho membiarkan Islam ditindas, kerana syarat kemenangan Islam ialah berjihad. Melawan nafsu ialah pergi menyahut seruan jihad. Melawan nafsu bukanlah dengan cara mengabaikan perintah jihad kerana itu namanya mengikut nafsu cinta dunia takut mati.

Beliau dilahirkan di Palestin, mendapat tarbiah ikhwan semenjak kecil, bergiat aktiv dalam bidang dakwah, bersifat zuhud, dan warak. Lahir pada 1941 dan syahid pada 26 November 1989. Asy-Syahid telah melanjutkan pelajaran ke merata tempat termasuklah universiti Al-Azhar dalam bidang usul fiqh sehingga peringkat PHD. Setelah tamat pengajian, beliau umpama berlian yang bersinar, beliau mendapat banyak tawaran menjadi pensyarah di pelbagai Negara. Ketika bertugas di Jordon, beliau telah dipecat kerana mentarbiah pemuda-pemuda Islam dan berjaya mendorong mereka untuk berperang di Palestin “Wahai para Nabi! Berilah dorongan kepada orang mukmin untuk berperang!” Al-Anfal65.

Ketika bertugas di Arab Saudi pula, Russia menyerang Afghanistan sedangkan umat Islam yang sedang berjuang di Afghanistan merupakan orang yang lemah dan tidak mampu mengalahkan musuh, maka Asy-Syahid mengeluarkan fatwa jihad di Afghanistan hukumnya fardhu ain berdasarkan dalil-dalil yang disepakati dan kerana zaman ini sudah ada kapal terbang yang dapat mendekatkan jarak antara Negara dan Negara yang dapat memudahkan manusia untuk menyahut seruan jihad. “Sekiranya mereka meminta bantuanmu dalam urusan memerangi musuh untuk mempertahankan agama, maka kamu wajib membantu mereka” Al-Anfal72. Fatwa ini disokong oleh ulama-ulama lain.

Ummu Muhammad, isteri syeikh menceritakan syeikh sentiasa gelisah dan sentiasa berdoa agar dipermudahkan jalannya untuk menyahut seruan jihad di Afghanistan. Akhirnya Syeikh mendapat tawaran bertugas di Pakistan, negeri yang bersempadan dengan Afghanistan. Lantas, beliau berhijrah bersama keluarga ke Pakistan. Tidak lama bertugas, beliau telah meletakkan jawatan untuk melaburkan seluruh masanya membangunkan jihad di Afghanistan. Kehidupan sebagai pensyarah merupakan kehidupan mewah, namun syeikh mengorbankan kemewahan hidup dan berjihad bersama mujahidin Afghanistan merasai hidup susah dan berdepan dengan musibah fisabililah.

Selaku ulama, beliau telah mengunjungi pelbagai Negara untuk mengajak seluruh umat Islam tidak kira tua atau muda menyahut seruan jihad. Seruan ini tidak akan disambut oleh orang-orang yang takut mati. Sungguh ALLAH mencela orang-orang yang takut berjihad dengan pelbagai celaan! Kira-kira 20ribu pemuda telah dipilih oleh ALLAH untuk berjihad di jalanNYA dan ada dikalangan mereka yang dihadiahkan mati syahid.

Dengan adanya pemuda-pemuda yang memburu syahid ini, maka akhirnya mujahidin berjaya menghalau Russia dari Afghanistan. Islam mencapai kemenangan dengan berjihad. Beliau telah menyatukan gerakan-gerakan pejuang Islam, menubhkan baitul anshar untuk mujahidin baru, menyampaikan seruan jihad di mimbar-mimbar masjid dan majalah. Bahkan beliau sendiri menyunsung senjata bersama mujahidin, di saat pemuda lain letih kerana berjuang, beliau masih kuat dan bersemangat. Ulama seperti ini amat digeruni musuh Islam.

Seni kematian yang cantik,pada hari jumaat, dalam perjalanan ke masjid untuk menyampaikan khutbah jumaat, kereta yang dipandu oleh beliau dibom. Maka hancurlah kereta itu tapi tidak jasadnya. Jasad asy-syahid masih utuh. Itulah karamat bagi orang yang berjihad di jalan ALLAH “Diampunkan bagi orang yang mati syahid seluruh dosanya melainkan hutang (yang tidak dibayar)”HR Imam Ahmad, Muslim.

Saya mensyorkan Artikel ini dicopy, dan diedarkan di sekolah2 untuk meniupkan semangat jihad kepada pelajar2 sekolah.. Saya telah menaip artikel ini bersumberkan internet dan buku2.. Sebarang kesalahan, sila adukan kpd saya..
Rakan2 saya telah menyebarkan artikel ini

Tiada ulasan:

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular