Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Isnin, 2 Mei 2011

Kisah Hidup Imam Hassan Al-Banna

Asy-Syahid Imam Hasan Al-Banna, Murabbi MujahidinSetelah jatunnya Khilafah Turki Islamiah pada 1924, Umat islam telah kehilangan zaman kegemilangan mereka.Dahulunya mereka telah memerintah 3per 4 dunia, dahulunya mereka menegakkan syariat Islam di atas muka bumi ini, dahulunya mereka mampu membela saudara mereka yang diserang. Namun kini khilafah dimusnahkan dan sebahagian syariat islam yang dahulunya dipraktikkan kini sudah dihilangkan iaitulah hukum hudud dan jihad fi sabilillah. Umat Islam kini dirosakkan pemikiran mereka terhadap agama agar mereka hanya nama Islam tapi hidup dengan cara hidup kafir, dengan ini khilafah dijangka tidak akan muncul untuk kali kedua.

Mahmudiah, Mesir, Oktober 1906, muncul seorang pendakwah, mujaddid, murabbi yang dibesarkan dalam keluarga ulama, mempunyai keperibadian tinggi, menghafal Al-Quran, bergiat aktif dalam organisasi akhlak mulia dan menubuhkan organisasi amar maaruf nahi mungkar, menuntut ilmu dari pelbagai ulama, suka menelaah kitab, dan menyertai gerakan sufi. Ketika menuntut di Al-Azhar, beliau tegar memakai jubah dan serban meskipun peraturan menghendaki pemakaian ala barat, kerana ingin ikut sunnah Nabi. Beliau telah terpengaruh dengan pemikiran tokoh reformis Islam seperti Muhammad Abduh yang mengatakan zaman kegemilangan Islam hanya akan dapat dikembalikan dengan kembalinya unmat islam kepada ajaran Islam secara keseluruhannya.

Setelah tamat pengajian, beliau bertugas sebagai guru. Ketika pencerobohan tentera British ke negeri Islam (Mesir), kemuliaan Islam dihina oleh kuffar dengan dimasukkan racun-racun yang merosakkan ajaran Islam dan memecah-belahkan umat, dan umat islam terus jauh dari agama mereka, hal ini membakar hati sang murabbi untuk terjun ke lapangan masyarakat demi menyampaikan dakwah agar ajaran Islam kembali bersinar. Beliau menyampaikan dakwah di kedai-kedai kopi dengan uslub yang sesuai serta membimbing manusia mengamalkan Islam. Banyak tenaganya dikerahkan dalam usaha menyampaikan dakwah ke seluruh Mesir.
6 pemuda telah terpengaruh dengan dakwahnya, dan mereka benar-benar mahu ditarbiah secara intensif oleh beliau dan akhirnya terjadilah baiat sesama mereka bahawa mereka akan hidup bersaudara dan bekerja serta berjihad untuk mengembalikan kegemilangan Islam yang telah dinodai. Kumpulan mereka diberi nama Ikhwan Muslimin dan kumpulan ini berkembang pesat ke serata dunia. Ahli ikhwan ditarbiah melalui usrah dan mereka dibentuk menjadi mujahid dan amilin Islam. Ikhwan menerbitkan majalah untuk menyebarkan lagi dakwah. Moto ikhwan ialah: ALLAH matlamat kami, RASUL teladan kami, QURAN perlembagaan kami, JIHAD jalan kami, MATI DI JALAN ALLAH cita-cita tertinggi kami.

Selain tarbiah yang mendalam, sirah Nabawiyah yang diajar oleh beliau juga telah membakar semangat jihad ahli Ikhwan serta membuatkan musuh Islam risau dengan perkembangan ikhwan. Di antara mujahid yang lahir dari Ikhwan ialah Dr Abdullah Azzam, Syeikh Ahmad Yasin, Ustaz Fathi Yakan, Ustaz Fadhil Nor dan Tuan Guru Nik Aziz. Pada 1946, satu battalion ahli ikhwan yang telah ditarbiah telah dihantar ke Palestin untuk berjihad, dan ternyata Zionist lebih takut kepada tentera yang bersemangat jihad ini berbanding tentera mesir dan tentera arab yang lain. Bahkan mujahidin yang dididik oleh Al-Imam ini hampir berjaya menawan Tel Aviv. Namun, presiden mesir yang jahil itu telah mengadakan pelan damai dengan Zionist dan memanggil pulang mujahidin yang hampir berjaya menawan Zionist, seterusnya para mujahid itu dipenjarakan. Kerana dibimbangi sekiranya ikhwan menang dalam peperangan, kelak pengaruh ikhwan akan berkembang dan menggugat takhta kerajaan Mesir.

Oleh kerana gerakan ikhwan menyeru kepada Islam dalam erti kata sebenar, maka ia diharamkan, dan Al-Banna telah ditembak pada 12 Februari 1949. Beliau di hantar ke hospital namun polis-polis menghalang beliau dari mendapat rawatan, akhirnya beliau mendapat syahid. Itulah seni kematian yang terbaik, dan kemenangan yang agung. “Janganlah kamu menyangka orang-orang yang gugur di jalan ALLAH itu mati bahkan mereka hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezki”(Ali Imran 169) Gerakan Ikhwan masih bergerak hingga kini dan menjadi roll model gerakan Islam yang lain, bahkan gerakan Islam yang terdapat di Malaysia(PAS).

Saya syorkan artikel ini dicopt dan disebarkan untuk meniup ruh jihad kepada pelajar2 sekolah, saya tulis berdasarkan internet dan buku2, sebarang kesalahan, sila nyatakan

1 ulasan:

tamar nabi berkata...

selamilah,hayatilah,pelajarilah dan bangkitlah dengan melihat kembali sejarah hidu pejuang2 Islam terdahulu.MasyaAllah.Allah penguat segalanya.kekuatan utk mmperjuangkan Islam adlh tika hati dn roh benar2 dekat ilahi Robbi..subhanallah..ilmu dan amal menjadi senjata bersama.bangkitlah bkn dgn smgt semata,tp mendasari matlamat utama kt,daqwah,amar makruf nahi mungkar..Allahua'lam

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular