Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Isnin, 27 Jun 2011

Syarat Wajib Jihad Qital

Apabila wajib berjihad di negeri Islam yang diserang, maka tidak ada lagi alasan untuk meninggalkannya, kerana syarat wajib jihad cukup.

(apabila disebut jihad, maka fahamlah bahawa yang dimaksudkan dengan kalimah jihad itu ialah berPERANG DI JALAN ALLAH, kerana menurut quran dan hadis nabi yang shoheh, makna jihad yang terbesar sekali ialah berperang di jalan ALLAH..)

Syarat wajib jihad:

1) islam

2) berakal: orang gila tidak wajib

3) baligh: kanak2 tidak wajib

4) lelaki: perempuan tidak wajib

5) merdeka: hamba tidak wajib

6) sihat: orang sakit yang menghalangnya daripada berperang atau sangat2 sakit

7) berkemampuan dari segi fizikal: tidak buta, tidak tempang, tangan tidak kudung


apabila datangnya peperangan, maka di saat itu kita akan ketahui siapakah yang beriman dan siapakah yang munafiq..

Berdasarkan hadis nabi yang shoheh "siapa yang mati sedangkan belum pernah berperang dan belum pernah berniat untuk berperang maka matilah dia dalam cabang munafiq"

Seandainya tidak mampu berperang, maka perlu membantu orang yang berperang... Kini umat Islam tidak menunaikan kewajipan jihad qital. Ianya kerana terdapat pelbagai halangan daripada kerajaan Islam sendiri dan tambah2 lagi dari kerajaan kafir.

tapi, tidak dinamakan jihad jika kita tidak mencari kesusahan...

Akhir kalam, wahai pembaca blog ku yang saya sayangi kerana ALLAH...

kuatkanlah iman anda, rujuklah kepada ALLAH dan RASUL kerana sekalipun anda tahu wajibnya berperang, tapi anda takkan melangkahkan kaki walau setapakpun ke medan perang kerana lemah iman, takut mati..

Ingatlah, syurga itu tinggi, hanya orang yang sanggup mendakinya sahaja yang dapat mencapai, orang yang lemah dan penakut, tidak dapat mencapainya..


1 ulasan:

Putera Bongsu berkata...

Macam mana mahu pergi berperang di syria?

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular