Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

Anda Diseru Menyertai Jihad Qital Demi Mengembalikan Kerajaan Islam Di Dunia Ini

~ Analisis Graf Kebangkitan Islam~

Get your own Poll! "Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (iaitu persiapan persenjataan yang hebat)(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).
Get your own Poll! "Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)

Jom Dapatkan Perkembangan Blog Ni!

Khamis, 22 September 2011

Bolehkah Tidak Mahu BERPERANG Di Jalan ALLAH?


"Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu (untuk tidak berperang) hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya. Dan kalaulah mereka mahu keluar (untuk turut berperang), tentulah mereka menyediakan persiapan untuknya; tetapi Allah tidak suka pemergian mereka, lalu dilemahkanNya semangat mereka, dan dikatakan (oleh Syaitan): "Tinggalah kamu bersama-sama orang-orang yang tinggal" " (At-Taubah: 45-46)"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: "Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah", kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.

Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah - membela ugamaNya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (at-taubah 38-39)"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)"Katakanlah Wahai Muhammad: Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik." (At-Taubah:24)"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)""Perangilah mereka itu sehingga tidak ada fitnah(syirik) lagi dan ketaatan itu semata-mata hanya untuk Allah. Jika mereka berhenti maka tidak ada permusuhan kecuali kepada orang-orang yang zalim" (Al-Baqarah:193)Wahai Para Nabi! Kobarkanlah semangat para mukmin untuk berperang. Jika ada dua puluh orang yang sabar di antara kamu, nescaya mereka dapat mengalahkan dua ratus orang musuh. Dan jika ada seratus orang (yang sabar) di antara kamu, nescaya mereka dapat mengalahkan seribu orang kafir, kerana orang2 kafir itu adalah kaum yang tidak mengerti. (Al-Anfal: 65)"Kewajipan Jihad (berperang pada jalan ALLAH) itu berlangsung sejak Allah mengutusku (menjadi Rasul) sehingga (ke zaman) umatku yang terakhir memerangi Dajjal" (HR Abu Dawud)“Barangsiapa yang mati dan belum berperang, serta tidak berniat untuk berperang, maka ia mati dengan membawa satu cabang kemunafikan.” (HR Muslim)"...Maka apabila diturunkan suatu surat yang jelas maksudnya dan disebutkan di dalamnya (PERINTAH) PERANG, kamu lihat orang-orang yang ada penyakit di dalam hatinya memandang kepadamu seperti pandangan orang yang pengsan kerana takut mati, dan KECELAKAANLAH BAGI MEREKA"(Muhammad:20)‎"orang2 yg tinggal (tiada ikut b'perang) merasa gembira dengan duduk2 diam sepeninggal Rosulluloh.mereka tiada suka brJihad beserta harta & jiwa mereka d jalan ALLOH & mereka b'cakap "jangalah kamu pergi (berperang) dalam panas terik ini"

katakanlah (Muhammad)

"Api neraka Jahanam lebih panas",jikalau mereka mengketahui"

(QS.AT-TAUBAH 82)Di Antara kata Ketua gerakan islam mengenai Wajibnya jihad (jihad qital)

"“Sesungguhnya kehebatan para Da’ei, kekuatan dan keberkesanan dakwah dan kemuliaan umat islam tidak akan wujud melainkan dengan melaksanakan jihad pada jalan Allah” ~ Asy-Syahid Asy-Syeikh Abdullah Azzam~"Jika ada rukun Islam keenam, maka jihadlah yang paling layak menduduki tempat itu" ~Said Hawwa~“Allah mengancam orang-orang yang tidak turut dalam jihad dengan ancaman siksa yang sangat pedih. Allah menghinakan mereka dengan berbagai gelar dan sebutan yang buruk, menganggap mereka pengecut, pemalas, lemah, dan tertinggal di belakang. Allah menjanjikan untuk mereka kehinaan di dunia. Kehinaan yang tidak dapat di hapuskan kecuali dengan berangkat ke medan jihad. Sedangkan di akhirat, Allah menyiapkan untuk mereka siksa yang pedih” ~Asy-Syahid Hassan Al-Banna~imam hassan al banna menulis kitab 'risalah jihad' yg khusus membahas bab jihad, mengisyaratkan pentingnya dan wajib menunaikan perang d jalan Allah.. boleh baca kitab itu d google.. namun, ada ahli jemaah yg mencedok pemikiran ikhwan muslimin yang TIDAK FAHAM MENGENAI WAJIBNYA QITAL... QITAL ITU ASALNYA FARDHU KIFAYAH, BUKANNYA SUNAT ATAU HARUS!!!!Bilakah qital fi sabilillah menjadi FARDU AIN?

APABILA SEINCI NEGERI UMAT ISLAM DISERANG OLEH KUFFAR MAKA IA WAJIB UNTUK PEJUANG ISLAM DI NEGERI ITU SAHAJA, JIKA PEJUANG TIDAK MAMPU MENGALAHKAN MUSUH, MAKA SELURUH PENDUDUK NEGERI YG DISERANG ITU WAJIB BERPERANG, FARDHU AIN HUKUMNYA.... TAPI, JIKA PENDUDUK ITU LEMAH (TIDAK MAMPU MENGALAHKAN MUSUH), MAKA KEWAJIPAN ITU BERKEMBANG DI NEGERI2 YG BERJIRAN DGN NEGERI YG DISERANG ITU, JIKA MASIH TIDAK MAMPU MENGALAHKAN MUSUH, MAKA KEWAJIPAN PERANG ITU BERKEMBANG DAN BERKEMBANG SEHINGGA IANYA MENJADI KEWAJIPAN GLOBAL. SELAGIMANA NEGERI ISLAM YG DISERANG ITU TIDAK BERJAYA MENGALAHKAN MUSUH, MAKA HUKUM QITAL TETAP FARDHU AIN UNTUK SEMUA!Adakah sekarang ini sudah wajib berperang?

Ya, kerana palestin, iraq afghanistan dan PATTANI diserang oleh orang kafir dan mereka sehingga kini tidak mampu mengalahkan musuh Islam, maka sekarang hukum perang itu fardhu ain.Tapi, umat islam telah meninggalkan kewajipan ini. bahkan tidak mahu bersiap untuk menunaikannya, dan tidak mahu cendrung kearah nya (perang jihad) INI BERTENTANGAN DGN AJARAN ISLAM. KERANA ISLAM MAHU UMATNYA BERPERANG, SEDANGKAN YANG TIDAK MAHU UMAT INI BERPERANG YG SEBENARNYA IALAH MUSUH2 ISLAM!!!!“Orang-orang kafir ingin supaya kamu lengah terhadap senjatamu dan harta bendamu, lalu mereka menyerbu kamu dengan sekaligus.”

An-Nisaa’ :102Bolehkah kita hanya berjuang d negara kita dan tidak mahu pergi berperang?Allah SWT berfirman:

“Sesungguhnya orang-orang beriman adalah saudara.” (Al-Hujuraat: 10)Rasulullah SAW bersabda: “Orang muslim adalah saudara muslim lainnya.” Muttafaq ‘Alaih.

Rasulullah SAW juga bersabda:

المؤمنون كرجل واحد إذا اشتكى رأسه تداعى له سائر الجسد بالسهر والحمى

Artinya: “Orang-orang beriman ibarat satu orang, jika bagian kepala mengaduh, seluruh badan akan menderita tidak bisa tidur dan demam.” (HR. Muslim dari Nu’man bin Basyir.)Tidak ada kelebihan antar kaum muslimin kecuali dengan takwa dan amal sholeh, Allah SWT berfirman:

“Sesungguhnya yang paling mulia di sisi Allah di antara kalian adalah yang paling bertakwa.”Al-Hujuraat: 13

Rasulullah SAW bersabda:

لا فضل لعربي على عجمي ولا لعجمي على عربي ولا لأبيض على أسود ولا لأسود على أبيض إلا بالتقوى ، الناس من آدم وآدم من تراب

Artinya: “Tidak ada kelebihan bagi orang arab atas non arab, orang non arab atas orang arab, orang kulit putih atas kulit hitam, orang kulit hitam atas orang kulit putih kecuali dengan ketakwaan, manusia seluruhnya dari Adam sedangkan Adam berasal dari tanah.” HR. Ahmad dan dishohihkan Al-Albani dalam Syarah Aqidah Thohawiyah dan Shohih Jamius-Shogir(1780).

Mendapatkan pertolongan adalah hak seorang muslim dari saudaranya sesama muslim walaupun negeri mereka berjauhan.

Rasulullah SAW bersabda:

المسلم أخو المسلم لا يظلمه ولا يُسْلِمه ، ومن كان في حاجة أخيه كان الله في حاجته ، ومن فرج عن مسلم كربة فرج الله عنه كربة من كربات يوم القيامة ، ومن ستر مسلما ستره الله يوم القيامة

Artinya: “Orang muslim adalah saudara muslim lainnya, tidak (boleh) ia dzalimi atau ia serahkan kepada musuh, barangsiapa memenuhi hajat saudaranya Allah akan penuhi hajatnya, barangsiapa membantu memberikan jalan keluar dari kesulitan yang dihadapi seorang muslim, Allah akan berikan jalan keluar baginya ketika menghadapi kesulitan pada hari kiamat, dan barangsiapa menutupi aib seorang muslim, Allah akan tutupi aibnya pada hari kiamat” HR. Bukhari dari Ibnu ‘Umar.

Muslim meriwayatkan hadits senada dari Abu Huroiroh secara marfu’ dengan lafadz:

المسلم أخو المسلم لا يظلمه ولا يَخْذُله

“Orang muslim adalah saudara bagi sesama muslim, tidak (boleh) ia dzalimi atau ia telantarkan.”

Akhir kalam,

Bersamalah kita menghidupkan semula kewajipan jihad qital ini seperti mana yg diajar Rosulullah untuk tetap dipraktikkan pada setiap zaman, kerana ini merupakan tuntutan dan kefardhuan dalam islam. bagaimana diri kita mengaku sebagai pejuang atau amilin islam ATAU AHLI GERAKAN ISLAM sedangkan kita hanya mahu ikut ajaran Islam yg mudah dan tidak mahu mengikut ajaran islam yg membuatkan kita membayangkan kematian, sedangkan ALLAh mengatakan org yg dibunuh kerana berperang d jalan ALLAH itu tidak mati tapi hidup di sisi Tuhan dengan mendapat rezki.. ALLAh juga menyebut sahutlah seruan ALLAh dan Rasul ketika ia menyrumu kepada sesuatu yg dapat menghidupkanmu..Pergi berperang bukan bererti pergi mati, tapi pergi ke syurga dan bidadari2nya...

Faktor sebenar manusia tidak mahu berperang ialah kerana lemah iman terhadap janji balasan syurga oleh ALLAh kepada org yg pergi berperangSesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan nyawa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berPERANG pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar. (at taubah 110)“Syurga di bawah bayangan pedang.”(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

“Allah Taala telah menjamin bagi orang yang pergi berperang fi sabilillah (untuk menegakkan agama Allah) dengan firmannya: Siapa yang pergi berjihad hanya semata-mata untuk membela dan menegakkan agamaKu, dan kerana iman kepadaKu, serta percaya kepada RasulKu; maka Aku menjamin bahawa aku akan masukkannya ke dalam Syurga (jika dia mati di medan perang) atau mengembalikannya pulang ke rumahnya membawa kemenangan, berupa pahala dan harta pampasan” (Hadis Riwayat Muslim)

WAJIBNYA MENYEDIAKAN KELENGKAPAN DAN PERSEDIAAN UNTUK BERPERANG

"Siapkanlah untuk memerangi mereka (iaitu untuk memerangi kafir harbi) apa saja kekuatan yang kalian mampu dan dari kuda-kuda yang ditambatkan untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah dan musuh kalian serta orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya" (Surah al-Anfal ayat 60).

Tiada ulasan:

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma

Fajar Kebangkitan Islam Sudah Menjelma
"Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah 41)

Artikelku Yang Popular